Notă biobibliografică

Antonie Bloom, mitropolit de Suroj, s-a născut la Lausanne, în 19 iunie 1914. Copilăria şi-a petrecut-o în Rusia şi Persia, tatăl său fiind un membru al corpului  diplomatic imperial al Rusiei. Mama lui era sora compozitorului Alexander Scriabin.

În urma Revoluţiei, întreaga familie a fost nevoită să părăsească Persia, ajungând în cele din urmă la Paris, unde Antonie şi-a făcut studiile, luându-şi licenţa în fizică, chimie şi biologie, iar doctoratul în medicină la Universitatea din Paris.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit ca ofiţer al armatei franceze până la căderea Franţei, iar apoi a lucrat în calitate de chirurg într-unul din spitalele din Paris, fiind angajat totodată în mişcarea de Rezistenţă. În 1943 şi-a depus voturile monahale, continuând să funcţioneze ca medic în Paris.

În 1948 a fost hirotonit preot, iar în 1949 a venit în Anglia ca preot ortodox al Frăţiei Sfinţilor Alban şi Serghie, fiind numit vicar al Patriarhiei Ruse în Londra în 1950. În 1958 a fost uns ca episcop şi în 1962 ca arhiepiscop al Bisericii Ruse din Marea Britanic şi Irlanda.

În 1963 a fost de asemenea numit exarh al Patriarhiei Moscovei pentru Europa Occidentală, fiind înălţat la treapta de mitropolit în 1966. Mitropolitul Antonie a îndeplinit un rol important în lucrarea ecumenică şi cea interbisericească ca membru al delegaţiei Bisericii Ruse la Conciliul Mondial al Bisericilor de la New Delhi din 1961 şi de la Geneva din 1966.

Scrieri: „Somatopsychic. Techniques” (tradusă şi publicată în limba engleză în 1957); „Living Prayer”, 1966.

Mitropolitul Antonie a murit în 2003.

Pe lângă numeroasele articole, interviuri şi conferinţe, amintim alte câteva lucrări apărute: „Meditation on a Theme. A Spiritual Journey”, London and Oxford, Mowbrays, 1971; „God and Man”, London, Darton, Longman & Todd, 1971, „Courage to Pray”. London: Darton, Longman & Todd, 1974 [trad. din franceză]; „Death and Bereavement: Four Talks”, London, ROC, 1984, 1986; „The Essence of Prayer”; „Living Prayer”; „Schoolfor Prayer”; „God and Man”; „Courage to Pray”, London, Darton, Longman & Todd, 1986, 1989; „Creative Prayer: Daily Readings with Metropolitan Anthony of Sourozh”, Introd. and select, by Hugh Wybrew, London, Darton, Longman & Todd, 1987. (n. tr.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s