ORTODOXIA – O ŞANSĂ SPIRITUALA PENTRU OMENIRE

In vara anului 1994, mai precis în postul Sfintei Mării, am avut bucuria de a-l însoţi pe părintele Rafail Noica la mănăstirea sa de metanie, mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din Essex-Anglia. Două săptămâni de reconfortare sufletească, după zbuciumul de fiecare zi pe care ni-l oferă lumea noastră în continuă prefacere, au fost binevenite. Mi-am dat seama acolo, mai bine decât acasă, de valorile extraordinare de care dispune Ortodoxia noastră, într-o lume care din punct de vedere material nu-şi mai poate dori nimic, pe plan spiritual Ortodoxia le poate oferi oamenilor şansa izbăvirii şi îndumnezeirii. Tocmai din pricina aceasta stârneşte din ce în ce mai mult interes, în concret mănăstirea Sfântului Ioan este căutată de multa lume, din toate ţările Europei centrale şi apusene.

Atmosfera de spiritualitate atonită cu pronunţat caracter ascetic, şi de studiu, ce domneşte aici a fost imprimată de întemeietorul ei, arhimandritul Sofronie, ucenic al Sfântului Siluan de la Athos. Şi sub actualul stareţ Chirii aceste preocupări rămân tot atât de serioase, dacă ar fi să-i amintim doar pe doi dintre cărturarii de acolo, primul reîntors deja în România şi stabilit într-un schit din Apuseni, părinţii Rafail Noica şi Simeon Bruschweiller. Cu amândoi am putut lua cunoştinţă din lucrarea tipărită anul trecut: „Celălalt Noica”. Părintele Simeon pe lângă faptul că este un trăitor al credinţei, originar din Elveţia, s-a înjugat şi la o muncă serioasă de traducător, făcându-le accesibile apusenilor lucrări importante din spiritualitatea ortodoxă, începând cu cele legate de viaţa şi învăţătura Sfântului Siluan.

A fost o desfătare pentru mine să-l aud slujind şi împărtăşind sfaturi duhovniceşti. De aceea m-am hotărât să traduc şi în româneşte o carte care se înscrie foarte bine pe linia colecţiei noastre de „Izvoare duhovniceşti”. Cartea a tradus-o părintele Simeon din rusă, avându-l de autor pe Ignatie Briancianinov şi a intitulat-o „Fărâmăturile ospăţului” cu subtitlul „Introducere în ascetica Bisericii Răsăritene „. In original ea poartă titlul „Ofrandă monahismului contemporan”.

Mitropolitul Antonie de Suroj în prefaţa ce i-a făcut-o ne dă câteva date legate de autor. Chipul episcopului Ignatie Briancianinov stă alături de cel al marilor stareţi de la Valaam, Optina, Sarov, al episcopului Teofan Zăvorâtul sau al părintelui Ioan din Kronştadt. S-a născut într-o familie nobilă la anul 1807, făcând studii de inginerie şi, după câţiva ani, cu învoirea împăratului Nicolae I, care-l preţuia, a intrat în mănăstire. Râvnea după un creştinism integral. Şi după ce a ajuns episcop al Caucazului şi al Mării Negre a trăit tot ca un călugăr autentic, pentru că nu există decât o singură formă a creştinismului: predarea totală lui Dumnezeu.

Sperăm ca în curând lectura acestei cărţi să le lămurească multe aspecte legate de viaţa duhovnicească, nu numai călugărilor, ci tuturor credincioşilor noştri.

ANDREI
Episcopul Alba luliei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s