Anexa 1 : Kenya

din
„Cuviosul Cosma Athonitul, Apostol în Zair (1942-1989) – Apusul vrăjitoriei”

Africa a fost binecuvântată cu o îndelungată istorie creştină. Începând cu prezenţa Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif, care luându-L pe pruncul Iisus au fugit de Irod în nordul continentului, căutând adăpost pe pământul Egiptului, şi prin venirea Sfântului Evanghelist Marcu, Africa a avut şi ea parte de mărturisirea dreptei credinţe.
Astăzi, din ce în ce mai mulţi africani ajung să cunoască dreapta credinţă, mai ales în Kenya. Biserica Ortodoxă din Kenya este Biserica Ortodoxă africană cu cel mai mare număr de credincioşi localnici. În cadrul acestei Biserici, doar câţiva sunt europeni, majoritatea credincioşilor fiind indigeni kenyeni. Deşi din cauza sistemului de comunicare foarte puţin dezvoltat este dificil de aflat adevăratul număr al credincioşilor, se presupune că în Kenya sunt aproximativ 500 000 de ortodocşi. Peste 130 de preoţi indigeni păstoresc tot atâtea parohii, în mediul urban sau rural.
Permanent, numeroşi alţi localnici sunt botezaţi în credinţa ortodoxă, după ce au cunoscut cuvintele Evangheliei.

Între dramă şi speranţă.
Mărturisirile unui misionar ortodox

Un grup de tineri ortodocşi americani renunţă la confortul civilizaţiei pentru a vesti Cuvântul lui Dumnezeu, asemeni Apostolilor din vechime. În acelaşi timp, încearcă să aducă şi un sprijin material, ajutând la construirea unei şcoli în Kenya, pe continentul african.
Hector Firoglanis este unul dintre aceştia. Membru al organizaţiei Centrul de Misiune Creştin Ortodox (OCMC), el a descris cele văzute acolo, fiind impresionat de oamenii întâlniţi şi de caracterul acestora.
„Stând în cortul ce mă apără de ţânţari, închid ochii, iar sunetul tamburinelor din depărtare mă ţine treaz. Tamburinele pot fi auzite în fiecare noapte, începând de pe la mijlocul nopţii. Deşi în timpul primei mele săptămâni în Kenya nu aveam probleme cu dormitul din cauza sunetului acestora, repetarea sumbră a acestui cântec mă ţine treaz în această minunată noapte de iunie.
În această zi am asistat la funeraliile unui băieţel care murise de malarie. În timpul serviciului funerar am observat acelaşi răpăit al tamburinelor. Dar de această dată un pustiitor sentiment de tristeţe însoţea ritmul ce îmi devenise atât de familiar. Un localnic mi-a explicat că aproape în fiecare zi, în această zonă, un copil este ucis de malarie. Acum ştiu că acest cântec al tamburinelor în noapte înseamnă pentru o altă familie moartea cuiva drag.
În Kenya am făcut cunoştinţă cu o cultură în care oamenii sunt mai totdeauna lipsiţi de cele necesare traiului şi luptă cu greu pentru a supravieţui.

Bucurie în suferinţă

Când echipa noastră a ajuns în oraşul Chavogere pentru prima dată, sute de localnici ne-au înconjurat, bucurându-se de sosirea noastră prin cântece, dansuri şi zâmbete ce exprimau bucuria sinceră pentru mult aşteptata noastră sosire. Trebuia să-i ajutăm, să lucrăm la ridicarea şcolii alături de ei, sub fierbintele soare african.
În timpul primelor mele zile în Kenya nu ştiam cât de mari sunt lipsurile suferite de aceşti oameni. Apoi, când am aflat, am început să mă întreb de unde poate fi atâta bucurie şi dragoste pentru Dumnezeu în inimile unor oameni ce suferă atât de mult? Dar probabil că numai adevărul Evangheliei poate lumina această taină.
Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura (Matei 5, 6). Cel ce însetează după dreptate este cel ce se hrăneşte cu pâinea vieţii, fie el kenyan sau american. După cum spunea unul dintre Sfinţii Părinţi: cum ar putea ţine vasul de lut apa dacă nu ar fi mai întâi ars în foc? Fiecare kenyan duce de la naştere o viaţa ascetică, curăţindu-şi sufletul în greutăţi, aşa cum focul purifică aurul. Astfel, când ajung să fie botezaţi în credinţa ortodoxă, Sfântul Duh umple sufletul kenyenilor şi rămâne în sufletele lor pure.
Acelaşi Mângâietor luminează şi sufletul însetat de dreptate al oamenilor ce aparţin culturii noastre, dar de cele mai multe ori această cultură îi face pe oameni să caute mai mult propria lor plăcere. Prin urmare, darul Duhului slăbeşte încet-încet în acest suflet.

Seminţele adevărului

Există suflete însetate şi înfometate de adevăr în Kenya, aşa cum există şi în Albania şi în Mexic, şi sunt sigur că există în toate ţările în curs de dezvoltare din lume.
În fiecare sat în care am lucrat, locuitorii doreau să înveţe despre credinţa noastră. După ce le povesteam despre credinţa ortodoxă şi răspundeam la întrebări timp de vreo două-trei ore, ei ne rugau să mai stăm şi să le spunem mai mult. Când seminţele adevărului cădeau pe pământul fertil al sufletului acestor localnici, prindeau rădăcină puternică şi aveau ca roade: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea (Galateni 5, 22).

Acasă la Mama Teodora

Un exemplu frumos este povestirea despre o femeie kenyană pe care noi am numit-o Mama Teodora. Noi am numit-o aşa, cu drag, mama, deoarece este o devotată conducătoare a comunităţii creştine ortodoxe din Chavogere. Ea ne-a dăruit pentru o lună micuţa sa casă ca să avem unde locui. Împreună cu copiii şi cu nepoţii săi ne-a primit în casa lor cu atâta ospitalitate, ca şi cum ar fi fost o mamă adevărată pentru noi toţi. După câteva zile de locuit în casa ei am aflat o ştire zguduitoare. Cu o săptămână înainte de venirea noastră în Kenya, fiica de 21 de ani a Mamei Teodora a fost înţepată de o albină şi a murit în urma unei reacţii alergice grave. Ospitalitatea Mamei Teodora ne-a oferit o nouă lecţie: această femeie radia de pace şi de dragoste într-unul dintre cele mai dureroase momente ale vieţii ei. Astfel, am văzut că pacea Domnului, ce depăşeşte orice înţelegere omenească, păzeşte inima şi mintea celui ce este unit cu Hristos. Plecând acasă, ne gândeam la faptul că prin puritatea sufletească şi asprimea ascetică a vieţii lor, mulţi kenyeni sunt de admirat pentru viaţa în Hristos pe care o duc.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s